Cum să oprești sughițul: știința sughițului și ce-l cauzează

de: Ozana Mazilu
07 12. 2022

Un pai conceput pentru a opri sughițul a fost lansat în 2021, învingând metodele tradiționale de a opri sughițul, într-un studiu. Cu toate acestea, dacă ești acasă, cautând pe Google „cum să oprești sughițul”, probabil că vrei o soluție mai instantanee decât să comanzi paie.

Aici, discutăm despre ce sunt sughițurile, de ce le avem și declanșatoarele obișnuite. Vom explora, de asemenea, cele mai bune metode pentru a opri sughițul conform științei.

Așadar, sughițul este un reflex în care diafragma (mușchiul mare care se contractă pentru a elibera spațiu în cavitatea toracică, astfel încât să putem respira) intră în spasm. E un reflex involuntar și adesea enervant cu multe declanșatoare, dar pentru majoritatea oamenilor, va trece după o perioadă scurtă de timp. Pentru alți oameni, sughițul pentru o perioadă lungă de timp poate fi un semn al unei stări de sănătate subiacente. Această varietate este mai complexă și necesită investigație de către un medic, așa că nu vom discuta aici.

Sughițul poate fi cauzat de mulți factori declanșatori. O gamă largă de activități inofensive ne pot face diafragmele să intre în spasm, de la mâncatul prea repede sau prea mult, până la consumul de băuturi gazoase sau reci sau alcool. Chiar și doar intrarea sub duș sau experimentarea unui șoc, surpriză sau situație stresantă poate declanșa un atac.

Ca o curiozitate, o lucrare din 1985 vorbește despre un pacient care a sughițat timp de peste opt ani și a primit peste 60.000 de scrisori cu sugestii de vindecare.

Sfaturi oficiale despre cum să oprești sughițul

S-ar putea spune că unele remedii anecdotice, cum ar fi ținerea respirației (pentru scurt timp), respirația într-o pungă sau clasica sperietură s-ar putea spune că împărtășesc o abordare, în sensul că îți vor influența diafragma. Deși o lucrare din 2013 a concluzionat pe bună dreptate că fără studii randomizate controlate cu placebo nu este posibil să se confirme sau să infirme astfel de tratamente, poate că motivul pentru care astfel de abordări s-au răspândit este legat de faptul că întinderea unui mușchi îl poate opri de la spasme.

NHS England are o listă extinsă de lucruri de făcut și de interzis despre cum să vindeci sughițul. Unul dintre ele este respirația într-o pungă de hârtie, precum și ținerea respirației pentru o perioadă scurtă. Alte sugestii includ:

  • trage-ți genunchii la piept și aplecă-te înainte
  • soarbe apă rece ca gheața (schimbările de temperatură pot provoca sughițuri, dar și le pot opri)
  • gustă ceva acru, precum lămâia sau oțetul.

Sfatul Harvard Medical School de la Harvard Health duce metoda respirației cu un pas mai departe. Cunoscută sub numele de „inspirație supra-supramaximală”, metoda a fost descrisă pentru prima dată în Journal of Emergency Medicine și implică:

  • respiră adânc și ține-o timp de zece secunde
  • fără să expiri, lasă să intre puțin mai mult aer
  • repetă pasul doi și expiră

Se crede că metoda aceasta comprimă sughițul atât prin acționarea asupra diafragmei, cât și prin creșterea scurtă a nivelului de dioxid de carbon din organism.